GESTIONEAZĂ ANXIETATEA + DEPRESIA

Identifică semnele

1 DIN 5 PERSOANE SE VA CONFRUNTA CU O PROBLEMĂ DE SĂNĂTATE MINTALĂ ÎN TIMPUL VIEȚII SALE

(Sursa: Alianța Națională pentru Sănătate Mintală)

 1. CE ESTE SĂNĂTATEA MINTALĂ

  O stare bună de sănătate mintală este definită ca o stare de bine în care fiecare individ își realizează propriul potențial, poate face față stresului normal al vieții, poate munci în mod productiv și fructuos și este capabil să contribuie la viața comunității sale. (Sursa: Organizația Mondială a Sănătății)


  Problemele de sănătate mintală afectează pe toată lumea, indiferent de vârstă sau de mediul de proveniență. Problemele de sănătate mintală pot apărea ca rezultat al unor experiențe din viața noastră și pot surveni fără o cauză ușor de identificat. Cele mai frecvente două tipuri de afecțiuni psihice sunt anxietatea și depresia

 2. CE ESTE ANXIETATEA

  Oricine se poate confrunta cu anxietate, dar atunci când simptomele sunt copleșitoare și constante - având adesea un impact asupra vieții de zi cu zi - poate fi vorba de o tulburare de anxietate. (NAMI)

 3. CE ESTE DEPRESIA

  Depresia presupune perioade recurente și severe de schimbări clare ale dispoziției, ale proceselor de gândire și ale motivației, care durează cel puțin două săptămâni. Schimbările proceselor de gândire implică, de obicei, gânduri negative și lipsa de speranță. Depresia afectează, de asemenea, somnul/energia, pofta de mâncare sau greutatea. (NAMI)

 4. 10 SEMNALE DE ALARMĂ FRECVENTE PRIVIND PROBLEMELE DE SĂNĂTATE MINTALĂ

  Anxietatea și depresia se manifestă diferit de la o persoană la alta, ceea ce face dificilă diagnosticarea. Fiecare afecțiune are propriul set de simptome unice, care se pot suprapune. Iată 10 semne frecvente care te pot ajuta să identifici dacă tu sau cineva drag s-ar putea să sufere de anxietate sau depresie.


  1. SENTIMENT DE TRISTEȚE SAU DE IZOLARE TIMP DE PESTE DOUĂ SĂPTĂMÂNI
  2. ÎNCERCAREA DE A-ȘI FACE RĂU SAU DE A-ȘI PUNE CAPĂT VIEȚII SAU DE A-ȘI FACE PLANURI ÎN ACEST SENS
  3. COMPORTAMENT EXAGERAT, SCĂPAT DE SUB CONTROL ȘI RISCANT, CARE AFECTEAZĂ PROPRIA PERSOANĂ SAU PE CEILALȚI
  4. TEAMĂ BRUSCĂ ȘI COPLEȘITOARE, FĂRĂ MOTIV, UNEORI CU ACCELERAREA PULSULUI, DISCONFORT FIZIC SAU DIFICULTĂȚI DE RESPIRAȚIE
  5. PIERDEREA SAU CREȘTEREA SEMNIFICATIVĂ ÎN GREUTATE
  6. FAPTUL DE A VEDEA, AUZI SAU CREDE LUCRURI CARE NU SUNT REALE
  7. CONSUMUL EXCESIV DE ALCOOL SAU DE DROGURI
  8. SCHIMBĂRI DRASTICE ALE DISPOZIȚIEI, COMPORTAMENTULUI, PERSONALITĂȚII SAU OBICEIURILOR DE SOMN
  9. DIFICULTĂȚI EXTREME DE CONCENTRARE SAU DE A RĂMÂNE NEMIȘCAT(Ă)
  10. GRIJI SAU TEMERI PROFUNDE CARE INTERFEREAZĂ CU ACTIVITĂȚILE ZILNICE